
De afgelopen jaren is het aantal branden waarbij PV installaties betrokken waren aanzienlijk gestegen. Verzekeraars zien door het snel groeiend aantal PV installaties op daken hun risico’s toenemen. Het toevoegen van een “zonnepanelen clausule” aan de polis is het gevolg.
De praktijk is helaas nog weerbarstiger. Bedrijven die de plaatsing van PV installatie in opdracht hebben gegeven, maar ook bedrijven met bestaande installaties worden geconfronteerd met het opzeggen van de polis door de verzekeraar. De angst zit er goed in verzekeringsland.
Paniek alom, iedereen zoekt oplossingen, PV panelen werd zelfs in de brand gestoken om de verzekerbaarheid van daken met zonnepanelen aan te tonen.
In principe is het risico niet anders dan bij alle elektrische installaties, namelijk dat de kans op brand toeneemt naarmate het aantal groeit. Zeker is dat elektrische installaties een belangrijk aandeel in de brandoorzaken inneemt.
Scope 12 inspecties moet het risicoprofiel van de PV installaties verbeteren door veel aandacht te besteden aan de elektrische installaties. Lees hierover meer in ons artikel over scope 12.
Naast de elementen uit scope 12 zijn er veel meer facetten die bepalen of er een (brand) veilige installatie op uw dak ligt. Het bedrijf Solarif uit Arnhem heeft een paper gepubliceerd waarin een compleet beeld wordt beschreven van een alle uitdagingen:
https://www.solarif.com/wp-content/uploads/2021/01/Paper-Solarif-Group-Een-brandschone-zaak.pdf
De paper beschrijft alle facetten die een rol spelen bij het veilig installeren van een PV installatie. Het behandelt onder andere onderstaande onderwerpen:
- Afwatering van het dak
- Opbouw en gebruikte materialen voor het dak.
- Toegankelijkheid voor de brandweer.
- Afstand tussen de panelen en het dak i.v.m. warmtereflectie.
- Plaatsing van de zonnepanelen in nabijheid van koepels.
- Kabeldoorvoeren.
- Aarding en bliksemafleiding.
- Plaatsing van de omvormers.
- Kabel management.
- Compartimentering van grote aantallen zonnepanelen.
De paper toont ook aan dat het haalbaar is om elke PV installatie veilig te installeren is als maar aan als voor deze facetten de ‘best practices’ worden gevolgd.
Dakisolatie speelt een grote rol in deze discussie. Een beginnende brand, ontstaan in de PV installatie, met brandbare dakisolatie is zeer risicovol.
Dakisolatie op basis van kunststof isolatiematerialen, zoals polystyreen (EPS, oftewel piepschuim), polyurethaan (PUR), of polyisocyanuraat (PIR) worden als brandbaar aangemerkt. Naar schatting zitten deze isolatiematerialen in meer dan de helft van de daken in Nederland.
Verzekeraars weigeren op dit moment om locaties te verzekeren met een PV installatie op een dak met deze dakisolatie. Uitzondering vormt FM Approved PIR met brandklasse B1, welke door verzekeraars wel worden geaccepteerd.
Ondanks de terughoudendheid van verzekeraars is het niet onmogelijk om de locatie verzekerd te krijgen zonder dat de PV installatie uitgeschakeld moet worden. Naast de uitvoering van een scope 12 inspectie en het doorvoeren van alle ‘best practices’ is het voor de verzekeraar van belang om het algemene risicoprofiel van het bedrijf zo laag mogelijk is. Aandacht voor preventie, een ingerichte noodorganisatie, een ingericht periodiek verbeterprogramma en een veilig bedrijfsproces kunnen verzekeraars over de streep trekken.
BlackboxBlue ondersteund organisaties die moeite hebben om hun locatie verzekerd te houden of te krijgen. Door het inrichten van verbeterprogramma’s en aanpassen van hun interne beleid en processen op het gebied van preventie en veiligheid zijn wij in staat om organisaties snel op het juiste spoor te zetten, wat positief uitstraalt naar de verzekeraar.