
Of is de oorzaak van deze brand toch niet zo duidelijk?
Zondagmiddag 16 augustus 2020 woedde er een brand op het dak van de Heinekenbrouwerij in den Bosch. Vele nieuws sites melden dat het vuur was ontstaan in de zonnepanelen op het dak. De installatie omvatte ruim 16.000 zonnepanelen.
De laatste jaren neemt het aantal branden waarbij zonnepanelen een mogelijke rol spelen toe. Ook in januari is er in Drevendaal een bedrijf getroffen: Brandweer rukt uit voor brand bij bedrijf in Drevendaal.
Vorig jaar deed het instituut voor fysieke veiligheid (IVF) een vooronderzoeken naar de verspreiding van verbrandingsproducten in de omgeving ten gevolge van branden waarbij zonnepanelen zijn betrokken.
In dit rapport is te lezen dat er in 2020, 37 branden hebben gewoed waarbij zonnepanelen betrokken waren. De helft hiervan betroffen woningbranden.
In dit rapport is ook beschreven dat de kans op een brand in een PV-installatie geschat wordt op zo’n dertig branden op 1 miljoen PV-systemen. Op zich een laag aantal als je je beseft dat jaarlijks duizenden branden ontstaan door kortsluiting of overbelasting van elektrische installaties.
Doordat dit aantal zo hoog ligt is er al jaren veel aandacht voor controle van elektrische installaties en onderzoek middels thermografie. Verzekeraars stellen dan ook een periodieke keuring verplicht. Hierdoor is de laatste jaren een daling ontstaan in het aantal branden.
De branden door zonnepanelen liggen nu erg onder het vergrootglas. Statistisch gezien is dit niet terecht. Doordat de zonnepanelen meestal op een dak liggen zijn de consequenties vaak groot zeker als op het dak de verkeerde dakisolatie is toegepast.
Het incident bij Heineken toont aan dat een brand, mits op tijd ontdekt, niet hoeft te leiden tot totaal verlies van een gebouw. Daarbij moet ook het besef zijn dat een installatie van 16.000 zonnepanelen een kleine elektriciteitscentrale is. Het betreft een omvangrijke elektrische installatie waar grote stromen en spanningen in het geding zijn. In een recent nieuwsbericht uit Waalre staat vermeld dat bij het aansluiten van de bekabeling structureel onjuiste connectoren waren toegepast: een duidelijke installatiefout.
Door de explosieve groei van PV-systemen lopen we nog achter in het leren van de fouten die gemaakt worden bij de installatie en plaatsing van deze systemen. Met de introductie van Scope12 en het verplicht stellen van inspecties door de verzekeraar zal deze achterstand snel ingehaald worden.
BlackboxBlue heeft de expertise en de partners om bedrijven te ondersteunen in het veilig maken van PV-systemen.